Nieuws

Grote stroomstoring Ede die tienduizenden huishoudens trof is voorbij

De storing moet rond 12.15 uur weer verholpen zijn.
De storing moet rond 12.15 uur weer verholpen zijn. © Pixabay
EDE - Tienduizenden huishoudens in Ede hebben donderdagochtend te kampen gehad met een grote stroomstoring. De storing gold in bijna tien postcodegebieden. Netbeheerder Liander had de totale storing na zo'n anderhalf uur verholpen.
De storing gold voor adressen en winkels in meer dan veertig straten in verschillende wijken, van postcode 6711 tot postcode 6721. "De storing begon om 10.13 uur en om 11.06 uur konden we de spanning weer op het net zetten", zegt een woordvoerder van Liander. Hij weet nog niet wat de oorzaak was. Dat wordt waarschijnlijk pas vrijdag bekend. Ruim 21.000 adressen in Ede hadden door de storing geen stroom.

Opgesloten in de lift

De brandweer was op verschillende plekken in Ede bezig mensen te bevrijden die opgesloten zaten in de lift, onder meer aan de Bunschoterhof en de Mariëndaal.
Supermarkt Marhaba in winkelcentrum Bellestein had ook last van de storing. Een medewerker meldde dat er bij de start van de storing klanten in de winkel waren. Die werden noodgedwongen naar buiten gestuurd. “Op het plein staat bij elke winkel iemand buiten die klanten buiten houdt”, aldus deze medewerker.
De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk. Rond 11.15 uur meldden diverse inwoners van Ede al dat zij weer de beschikking hebben over stroom. Ook netbeheerder Liander deelde op dat moment mee dat 21.183 van de 21.189 getroffen inwoners weer over stroom beschikten.

Problemen met waterdruk

Waterbedrijf Vitens liet weten dat als gevolg van de storing er ook sprake was van minder of geen waterdruk. "Door de stroomstoring gingen in één van onze drinkwaterproductiebedrijven de noodaggregaten aan. Eentje haperde, waardoor er minder waterdruk was. Dit was rond 12.15 uur verholpen", aldus een woordvoerder van Vitens.
De reparatiewerkzaamheden zijn in volle gang.