Gelderse Vallei

Weer vogelgriep in Lunteren, 88.000 kippen geruimd

Bij het bedrijf worden 88.000 kippen geruimd
Bij het bedrijf worden 88.000 kippen geruimd © ANP
LUNTEREN - Bij een pluimveehouder in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Alle 88.000 kippen worden geruimd. Het gaat om de zevende besmetting in deze regio in twee weken tijd, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In een straal van een kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Uit voorzorg worden ook hier alle dieren gedood. Bij 53 andere bedrijven die vlakbij liggen, controleren onderzoekers of dieren zijn besmet met vogelgriep.
In het gebied rond Lunteren komen relatief weinig wilde watervogels voor, die doorgaans juist voor de besmettingen zorgen. Eerder werd al bekend dat Minister Henk Staghouwer (Landbouw) de Deskundigengroep Dierziekten daarom om advies heeft gevraagd over de situatie in de Gelderse regio en of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.
Al maanden is er vogelgriep in ons land. Sinds oktober vorig jaar geldt daarom een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Veel landen in Europa hebben te maken met vogelgriep.